Hytera PD-365 (HYT TD-360)

Minden, ami digitális rádiós átvitel.

Moderátor: ha5clf

Avatar
HA5DON
Klubtag
Klubtag
Hozzászólások: 90
Csatlakozott: 2015.01.03. 22:05

Re: Hytera PD-365 (HYT TD-360)

Hozzászólás Szerző: HA5DON » 2015.08.27. 15:22

Ott is van fórum?
Máris regisztrálok.
A GPS üzeneteket Pityesz szerint más is kapja, akinek PD-365-ös Hyterája van, valószínű, hogy ebben a fw-ben rontottak el valamit, azért is írtam ki a verziószámát.
Egyelőre kikapcsoltam a TMS-t, (Text Messaging Service) most nem jön semmi, de a megoldás szerintem egy firmware csere lesz, ha kijön rá a javítás.
HA5DON István

Avatar
HA2NON
Admin
Admin
Hozzászólások: 184
Csatlakozott: 2014.12.26. 11:13
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Hytera PD-365 (HYT TD-360)

Hozzászólás Szerző: HA2NON » 2015.08.27. 14:50

Ezt mondjuk a ham-dmr.hu forumara is irhattad volna, de mindegy. A 0-val kezdodo uzenetek valoban GPS koordinatat tartalmaznak, viszont ezt nem szabadna megkapnod, mivel ezek az uzenetek kb. 5057 kornyeki DMR ID-knak vannak cimezve, nem pedig a te ID-dnak. Ez firmware hiba a radioban ezekszerint. A timeslot csere is erdekes :) A leirast a radio programozasarol felrakom majd az oldalra, csak kuldd at, koszonom!
Nonoo

Avatar
HA5DON
Klubtag
Klubtag
Hozzászólások: 90
Csatlakozott: 2015.01.03. 22:05

Hytera PD-365 (HYT TD-360)

Hozzászólás Szerző: HA5DON » 2015.08.27. 10:56

A DMR rádiózás zászlóshajóiról már több teszt, értékelés, codeplug leírás is napvilágot látott magyar nyelven. Jöjjön most egy kistesó a kategóriából.

Vásároltam egy HYT TD-360 készüléket, ami gyakorlatilag megegyezik a Hytera PD-365-tel mind külsőleg, mind pedig szoftveresen.
TD360.jpg
Az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat szeretném megosztani, és kérném erre a márkatársakat (akár hytera, akár HYT oldalról), tegyék meg ők is.

A HYT TD-360-at az aliexpressz árulja, 2 féle verzióban (400-440 MHz, 430-470MHz)
A dobozon és a készülék hátlapján hytera márkajelzéssel, típusszámmal, a készüléken hyt logóval.
Több elmélet született az okáról (kínai rádió kínai másolata, korai hytera gyártmány, csak a TYT márkájú készülékek térhódításával tértek át a teljes névre a Hyteránál, hogy ne legyen összekeverhető). Mindegyiknek lehet valóságalapja, az viszont tény, hogy a hytera oldalán a letölthető PDF-ekben lévő készülékfotókon látni néha HYT logót.
Akármi is az igazság, a készülék simán megette a legújabb Hytera firmware-t (A1.04.07.001), és a CPS is kezeli.

A CPS-ben kicsit szűkösebbek a lehetőségek, mint a hytera 6xx - 7xx szériáknál, ami érthető, lévén ez egy kisebb tudású készülék.
Erről majd csinálok screenshotokat, és leírást, ami, ha Nonoo is hozzájárul, elérhető lesz a ham-dmr.hu-n.

Felprogramozás után teszt következett, az infoparki munkahelyem Duna felé néző földszinti fóliázott ablakán keresztül hasítottak a hullámok a HG5RUC felé, 3W teljesítménnyel -98dB és -112dB közti jelszinttel stabilan feljutottam, és forgalmaztam HA7PTY Istvánnal, és HA3TBL Lacival.
A távolság nem nagy, kb 8 km légvonalban, de a hővédő fólia, és a keletre néző ablak nem segíti a hullámterjedést, így jó eredménynek könyveltem el a beépített antenna méretét tekintve.
Ebből a távolságból reális adatokat az épület tetejéről tudnék mérni, onnét tiszta időben szerintem látszik is a torony.

A második próba otthonról történt, az Örs vezér tér környékéről, panellakás, sajnos keletre néző ablakkal, tehát jó eséllyel a szemközti házról visszaverődő jeleket adtam-vettem. Itt már keresgélni kellett a pozíciót, hogy határon bejussak (-118 -122dB), de addigra merült is a rádió, a kijelzőikon szerint féltöltésen volt. Ilyenkor csökkenhet a kimenő teljesítmény is, ezért majd feltöltött akksival is tesztelem.
A vétel otthon is tökéletes, bárhol a lakásban 2-3 pálcika közt ingadozik a térerő (4 a max).
Itt sajnos nem tudok kijutni a tetőre, de majd az Árkád felső parkoló szintjéről próbálok egy rálátásos kapcsolatot, és utcaszintről, de nem vasbeton takarással, és kiderül, mit lehet abból a távolságból kezdeni.
Ennél a próbánál a táv 13 km volt, de szintén nem ideális pozícióból.

A rádió hangja nagyon tetszik, erőteljes, tiszta, a digitális hangerőszabályzó kicsit fura, a lenémított és az első hangerő fokozat közt lehetne kisebb a különbség, egy csendes szobában hallgatva van, aki már a leghalkabb állásban is dübörög. Itt lehetne finomabb szabályzási lehetőség.

A programozásnál azt vettem észre, hogy a timeslotokat "keresztben" kezeli a rádió, ha TS1-et állítok egy csatornához, akkor a 2-es timesloton megy, ha TS2-t akkor az egyesen. Ezt konzekvensen minden csatornánál eljátssza, így a feliratokba (alias) az ellenkezőjét kell írni, és jól működik. Ezt majd a codeplugban megmutatom valamelyik klubnapon, hátha valakinek van ötlete rá.

A másik érdekes jelenség, hogy néha kapok üzeneteket, amikben ez áll: "0?"
7PTY István szerint ezek a mások által átjátszó felé küldött helymeghatározási adatok, amit a rádióm nem tud értelmezni, és hülyeségeket ír ki. Tegnap este 38 db ilyen üzenetet kaptam, és mivel csak az utolsó 10-et tárolja a rádió, sok értelme nincs a szolgáltatásnak, mert ha értelmes üzenet jön, azt kitolják a memóriából az ilyen számomra értelmezhetetlen üzenetek.
Tapasztalt ilyet más is? Ki lehet ezt valahol kapcsolni?

Összességében véve nagyon pozitívak a tapasztalataim, tetszik a rádió, a kompaktsága, a méretéhez képest jó hatékonysága. Ha lesz újabb tapasztalat, folytatom a sztorit.

73!
HA5DON István

Válasz küldése