Oldal: 1 / 1

Re: FSQ digitalis mod...

Elküldve: 2020.07.01. 12:02
Szerző: HA7LC
Én gyakorta KISÉRLETEZEK OTT IS!

Re: FSQ digitalis mod...

Elküldve: 2020.02.20. 19:16
Szerző: HG5CJX
10-11 méteren tudnék bárnilyen digitális módot. Ott szokott-e valaki dolgozni? Esetleg 2m FM?

Re: FSQ digitalis mod...

Elküldve: 2015.10.24. 06:33
Szerző: HA7LC
Hasonló a vízeséskép a jt65-höz. Majd leskelődöm máskor is. Köszi a QSO-t!

Re: FSQ digitalis mod...

Elküldve: 2015.10.22. 00:02
Szerző: HA7LC
22-én kb 10 órakor 7044-en próbálkozom.
Üdv

Re: FSQ digitalis mod...

Elküldve: 2015.10.20. 12:43
Szerző: ha5clf
Alltalaban delelott kb 8 oratol delig vagy kora delutanik figyelni fogok ezentul. Ha az FSQCALL softwar-t toltotted le, annak a legkonyebb a kezelo felulete. Valaszd ki az FSQCALL on menu pontot, es a bal also sarokban megjelenik egy kis ablak. Itt az "allcall" jelenik meg. Vagyis ha rakattintasz megjelenik a szovegiro feluleten egy "space"- nyomsz majd irod a szoveget. Ez azt jelenti mindenkinek kuldod az uzenetet. Ha hivsz egyet vagy kuldesz egy "SOUND"-ot, also menu pontok, akkor a rendszer szetkuldi masoknak az allomas jelenletet, es nalam megjelenik az "allcall" allatt a hivojeled. Ekkor rakattintva hivhatlak csak teged. Vagy persze forditva is. En majd kuldok egy "sound"-ot es akkor lathatsz engem, persze csak ha akkor "sound"-olok amikor te vetelen vagy....probaljuk ki.

Re: FSQ digitalis mod...

Elküldve: 2015.10.18. 07:19
Szerző: HA7LC
Próbálkoztam, de még nem találtam senkit.

FSQ digitalis mod...

Elküldve: 2015.10.14. 22:49
Szerző: ha5clf
Rakattantam a digitalis kommunikacio uj modjara...

FSQ egy chat felulet, amivel nagyon egyszeruen szavakat, mondatokat kuldedsz az ellenalomasnak, vagyis beirsz egy rovidke szoveget es leutod az enter billentyut es mar megy is az eterbe...

Ez igy eleg unalmasnak tunik, hisz ezt az interneten is megteheted. No, de meg olvass egy kicsit tovabb.

Nagyon jo az allokepessege, squelch beallithato a softwareen es igy nem irogat mindenfele random karaktereket a kepernyore, az NVIS fading, stb-re lett kitalalva. Vagyis a radioamator keszenleti szolgalat (ARES, REYNET) cellal fejlesztettek ki Uj Zelandban, majd nagyon gyorsan elterjedt az USA-ban es mas orszagokban is. Miert?

Egy ugynevezett "direct mode"-ban kiirja az elerheto alomasokat egy oszlopban es ha egyikre vagy tobbre rakattintunk akkor csak nekik kuldjuk az uzenetet; taktikai hivojeleket is lehet hasznalni; automatikus 10 percenkent bejelentkezhet; le tudom kerdezni az ellenallomas milyen SNR-el hall engem; sot azt is, hogy masokat milyen SNR-el hall; van egy csomo mas parancs is; sot kerhetem, hogy tovabbitson uzenetet, ha en direkt nem erem el az ellenallomast; kepeket is kuld, etc. Vagyis gyors taktikai kommunikaciora nagyon alkalmas.

Meg egy erdekesseg, a kodolas a Thor-ban is hasznalatos modszert alkalmazza, vagyis nem abszolut tone pozicio, hanem ket tonus kozti kulombseg amit figyel. Az adonal beallitott sebesseg nem kell, hogy a vevonel ugyanaz legyen. Igy is ugy is veszi a vevo a kodolt jelet. Ezt mas protokol nem tudja.

Letoltheto a: http://www.qsl.net/zl1bpu/MFSK/FSQweb.htm oldalrol, az elso link. Az Fldigi is tudja ezt a modot, de ugy velem sokkal egyszerubb a kezelo felulete az FSQCALL softwarenek.

Hivo frekvenciak az 1-es zonaban:
===================================
80m 3588 kHz USB (sunset to sunrise)
40m 7044 kHz USB (sunset to sunrise)
30m 10144 kHz USB (local day, DX night)

Remeljuk egyre tobben leszunk. En egyenlore a 60m-en kiserletezem, de ha valaki ki szeretne probalni szivesen raallok a 40m-es savra, talan meg 80m-en is megy az antennam, ha nem is tul jol.