Rövid ismertető a DMR-ről 1. rész

Minden, ami digitális rádiós átvitel.

Moderátor:ha5clf

Avatar
hg5cwu
Hozzászólások:13
Csatlakozott:2014.12.26. 23:10
Tartózkodási hely:Budapest
Kapcsolat:
Re: Rövid ismertető a DMR-ről 1. rész

Hozzászólás Szerző: hg5cwu » 2015.03.01. 20:32

Na ez monitor elé ragasztott rendesen! Igazi hiánypótló leírás. Nekem nagyon tetszik. Szintén várom a folytatást, és abból is az adatforgalmazás érdekel nagyon!
73 dx from hg5cwu

Avatar
ha5clf
Klubtag
Klubtag
Hozzászólások:392
Csatlakozott:2014.12.31. 16:01
Tartózkodási hely:Budapest

Re: DMR

Hozzászólás Szerző: ha5clf » 2015.02.26. 19:53

Fantasztikus! Koszonom szepen, alig varom a folytatast.
73 - Istvan/ha5clf

HG7KS
Klubtag
Klubtag
Hozzászólások:3
Csatlakozott:2015.01.21. 07:25

Rövid ismertető a DMR-ről 1. rész

Hozzászólás Szerző: HG7KS » 2015.02.26. 19:35

Rövid ismertető a DMR-ről a teljesség igénye nélkül
1. rész

DMR (Digital Mobile Radio) egy digitális szabvány az ipari rádiózásban amelyet az ETSI (European Telecommunications Standards Institue) 2006-ban tett a jelenlegi formájában publikussá. A szabvány lehetővé teszi, különböző gyártók készülékeinek azonos hálózaton történő müködtetését. A DMR képes hang és adatforgalmazásra egyaránt.
A DMR szabvány elsősorban ipari igényekre lett formálva olyan cégek, vállalatok számára akik megbízható rádiós infrastruktúrát szeretnének alkamazni.
Jelen ismertető a DMR szabványt elsősorban a amatőr rádiózás szempontjából kívánja bemutatni.

A DMR szabványnak jelenleg 3 variációja használatos amelyet TIER 1, 2, 3 (fokozat szóval lehet talán az angol szót fordítani)

TIER 1 az belépő vagy alapverzió amely elsősorban a hobby kategóriát célozza és luxus verziójaként emlegetik a PMR 446 készülékeit amelyet manapság már sok helyen meglehet vásárolni, mert használatát nem kötik engedélyhez.

TIER 2 készülékek a klasszikus ipari alkalmazásokhoz készülnek. Pl. földrajzilag különböző helyen tevékenykedő munkatársak egy hálózatba kapcsolása stb…

TIER 3 igazán nagy hálózatok kialakítására konstruált sok felhasználós rendszer.

A TIER 2 és 3 engedély köteles, amelyet lehet egy bérelt iparifrekvencia tartományra korlátozni de rádióamatőrengedély birtokában rádióamatőr frekvenciákon is használhatóak.

Előnyei és hátrányai (a teljesség igénye nélkül)

Előnyök
A készülékek digitális és analóg átjátszákon (repeater) is müködnek vagyis igény esetén analóg készülékekkel is tudunk kapcsolatot létesíteni. (QSO)

Közvetlen kapcsolat létesíthető készülék és készülék között ill. átjátszókon és átjátszók hálózatán keresztül is.

Az ún. “időrések” lehetővé teszik, hogy egymástól elkülönülő két független forgalmazás azonos frekvencián történjen. Összehasonlítva egy analóg URH/FM átjátszóval kétszer több forgalmazás bonyolítható adott frekvenciatartományban a meglévő csatorna szám mellett.

A DMR készülékek kevesebb áramot fogyasztanak mint a hagyományosak. Az adó és vevő csak a kiválasztott “időrésben” aktív egyébként az inaktív időszakban energiatakarékos üzemmódra kapcsol.

Egyéni és zárt vagy nyitott csoportokkal történő QSO is lehetséges.

Az ún. Talkgroups funkción keresztül célirányosan lehetséges egy kiválasztott személy egy adott régióban témakör szerinti címzése.

SMS-funkció, rövid szöveges üzenetcsere kezdeményezhető.

Nemzetközi kapcsolódás lehetséges átjátszókon keresztül de akár interneten keresztül is.

Roaming-funkció egy kiválasztott nemzetközi átjátszóra.

Minden készülék saját ID-vel (azonosítóval) rendelkezik aminek segítségével az ellenállomás hívójele a készülék kijelzőjén megjeleníthető.

Amint ez az amatőr átjátszókon megszokott és elterjedt a sávszélesség 12,5 kHz ( csak a TETRA rendszer használ 25 kHz-es sávszélességet de az akár 4 “időrés”-t is támogat.

Üzemközben a kijelzőn rögtön látható, hogy az átjátszón keresztül kimegy-e az adás. Vagyis ha nincs megfelelő átjátszó lefedettség a közelemben akkor fölöslegesen nem kell próbálkoznom.

Hátrányok
Mivel a készülékeket olyan ipari használatra fejlesztették ahol a felhasználók nem jól képzett rádióamatőrök ezért a készülékek a menürendszerükön keresztül érik el a funkciókat amit így akár “idióták” is használhatnak. Vagyis normál esetben a készülék csak az előreprogramozott csatornákra (frekvenciákra) van korlátozva és így nem lehetséges az amatőrök által használt rádióknál megszokott alapvető “áttekerés” másik frekvenciára ill. átváltás másik amatőrsávra mozgás. Egyszerűen fogalmazva a rádióknak nincs VFO-ja.
Azonban a készülékgyártók az új “firmware” verziókkal igyekszenek minél több az amatőrrádiózásban megszokott funkciót közvetelnül elérhetővé tenni.

Az új készülékeket használat előtt egy számítógépen (PC) konfigurálni kell, mert enélkül használhatatlanok ami egy amatőr rádiónál ugye nonszensz.

Codeplug
Minden DMR rádiónak szüksége van a müködéséhez egy ún. codeplug-ra. Ami alapjában véve egy konfigurációs adathalmaz amit egy PC+szoftver segítségével állítunk elő és ha elkészültünk vele egy adatkábelen keresztül áttöltjük a készülékre.

Például miket is tartalmaz egy ilyen codeplug?
Neveket, frekvenciákat, az engedélyezett csatornákat, üzemmódokat (digitális, analóg) CTCSS beállításokat, szelektívhívási eljárásokat és annak kódjait, átjátszó beállításókat mint pl. shift stb…. Címlistákat, amelyek segítségével fontos kapcsolódásokat gyorsan megvalósíthatunk. Funkciókiosztásokat, jogosultságokat, csoportok konfigurálását.

(Az ismertető eredeti szerzője DK7LST fordítást készítette HG7KS a szerző hozzájárulásával)

Következik a 2. rész

Válasz küldése