Rövid ismertető a DMR-ről 2. rész

Minden, ami digitális rádiós átvitel.

Moderátor:ha5clf

Avatar
HA7PTY
Admin
Admin
Hozzászólások:170
Csatlakozott:2014.12.26. 20:11
Tartózkodási hely:Százhalombatta
Kapcsolat:
Re: Rövid ismertető a DMR-ről 2. rész

Hozzászólás Szerző: HA7PTY » 2015.03.01. 22:10

Sanyi belendültél már látom!
Most kaptam az első szöveges üzenetet DMR üzemmódban! :))
Jó a leírás, majd lehet a weboldalon is közzé tesszük!
HA7PTY Pityesz

HG7KS
Klubtag
Klubtag
Hozzászólások:3
Csatlakozott:2015.01.21. 07:25

Rövid ismertető a DMR-ről 2. rész

Hozzászólás Szerző: HG7KS » 2015.03.01. 19:30

Rövid ismertető a DMR-ről a teljesség igénye nélkül
2. rész

Időrés ( time slot)

A DMR amint ez korábban említettük az adott a 12,5 kHz-es sávszélességet két időrésre osztja fel úgy, hogy az adott frekvencián két készülék felváltva adni tud anélkül, hogy egymást zavarnák. Vagyis egy valóságos csatornát (pl. S 22) két virtuális csatornára oszt, amelyek egymástól teljesen függetlenül különböző felhasználók által különböző célokra használhatóak.

ID, névlista és favoritok

Minden felhasználónak ill. a készülékednek rendelkeznie kell egy ún. azonosítóval, ID-vel. Ez egy karaktersor amely 6 számjegyből áll. ( online regisztráció lehetséges pl. http://www.darc.de, http://www.ovsv.at) Regisztráció rádióamatőr hívójel birtokában lehetséges. Az azonosító továbbiakban ID lehetővé teszi, hogy azonosítsuk az ellenállomást hívójel alapján amely a hívás pillanatában megjelenik a kijelzőn ill. ha rövid szöveges üzenetet (SMS) kapunk azonosítsuk a küldőt. A hívójelekhez neveket rendelhetünk szövegesen és ezt megjeleníthetjük a készülék kijelzőjén. Az ismeretlen hívók akik nincsenek a készülék névlistájában numerikusan jelennek csak meg.
A névlista hasonlóképpen a mobiltelefon címlistához egy személyes lista ami alapján a kapcsolatok gyorsan és könnyen realizálhatóak. A gyakran hívott nevekből összeállíthatunk ún. favoritokat amelyek segítségével pillanat alatt elérhetjük a fontos kontakjainkat.

Talkgroups (beszédcsoportok)

A beszédcsoprtok tulajdonképpen virtuális csatornák amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egymással kommunikáljanak. A beszédcsoportok kialakítása sokféle szempontból lehetséges. Pl. egy adott helységre vagy országra korlátozódhat. De lehet csak egy kiválasztott nyelv is szempont a csoport kialakításnál. Az ipari alkalmazásoknál pl. egy adott munkacsoport kialakítása akiknek a feladat jellegéből adódóan kell egymással kapcsolatot tartani. Egy felhasználó természetesen több csoportnak is lehet a tagja. A “talkgroups” azonban különbözik a fizikálisan adott csatornáktól és az időrés által létrehozott virtuális logikai csatornáktól, mert ezeket a készülék szoftvere és a felhasználó akarata hozza létre saját szempontjainak figyelembe vételével. Minden beszédcsoportnak van ID-je (azonosító) ami alapján a csoportosítás megtörténik. Technikailag a “talkgroup” hátterében valójában egy ún. konferencia szerver áll, amely adott esetben a szükséges átjátszók (VHF vagy UHF repeaters) bekapcsolásával a beszélgetőcsoportokat koordinálja. (a DB0DS honlapján látható ennek grafikus megjelenítése)
Érdemes megemlíteni a beszélgetőcsoportok kialakításnál két releváns beállítást. Az egyik ilyen szempont, hogy a készülékünket adáskor alkalmassá kell tenni üzenet fogadásra így a készülék a folyamatosan érkező digitális információkat ill. ID-ket amelyek nemcsak egy adott felhasználóhoz kapcsolhatóak, hanem ahogy korábban említettük a beszédcsoportokhoz is hasonló ID-k alapján azonosíthatóak. A beszédcsoport ID-k elmenthetőek a készülék memóriába. A másik ilyen fontos paraméter az Rx-list. Ez egy olyan lista ahol is a beszédcsoprtok vannak egybegyűjtve az Rx-list -ba és meghatározhatom, hogy melyek azok ezek közül amelyeket a készülék hangszórón keresztül is hallani szeretnék. Minden olyan talkgroup amelyik nincs ebben a listában, némítva lesz. Természetesen több ilyen Rx-list is előállítható és a szituációnak megfelelően adott esetben előhívható.

Csatornák (Channels)

A DMR készülékek is frekvenciasávokon üzemelnek ezek az ún. csatornák. Ez ugyanaz amit az analóg készülékek esetén ismerünk már. Egy csatorna magában foglal minden szükséges és használatos információt egy adás és egy vételi frekvenciát és a hozzátartozó pl. CTCSS kódokat vagy szken-listákat, shift infó. De a csatorna beállításokhoz tartozik a beszédcsoportok ID-je vagy az előbb említett Rx-list is.

Zónák

A zóna egy gyűjtőmappaként fogható fel amiben több csatorna egy közös névvel van ellátva. Tulajdonképpen azokat a csatornákat érdemes összeszedni egy gyűjtőmappába amelyet a felhasználó gyakran használ. Pl. egy zónában célszerű gyűjteni az analóg átjátszókat és egy zónába a digitális átjátszókat. De egy zónába gyűjthető egy város összes átjátszója is függetlenül attól, hogy az digitális vagy analóg.

Színkódok (Color-Codes)

A DMR-rendszer egy nagyon toleráns üzemmód amely lehetővé teszi, hogy digitális és/vagy analóg üzemmódokat használjunk. Vagyis készülékünkkel analóg üzemben is simplex vagy átjátszón keresztül forgalmazhatunk ha éppen erre lenne szükségünk. Minden DMR hálózat egy saját színkóddal (color-code) rendelkezik amelynek segítségével rögtön tudjuk, hogy milyen DMR hálózatról jött az információ. Hacsak egy hálózat van az adott frekvencián akkor egyszerűen color-code 1 jelzést használnak de ez szabadon választható és bármikor megváltoztatható.
Modulációs eljárás

A DMR-rendszer 4-FSK eljárást használ aholis 2 Bit információt egy adott pillanatban sugárzunk ki. Az FSK (Frequency Key Shifting) tulajdonképpen a digitális verziója az analóg frekvenciamodulációnak.
A klasszikus FSK (2-FSK) mindig a két lehetséges frekvencia közül annak megfelelően “kapcsol” hogy 0 vagy az 1-es információt kell-e használnia. Ez az eljárás valójában az AFSK amelyet az APRS vagy a Packet Radio is használ.
A 4-FSK kiterjeszti ezt az eljárást 4 frekvenciára. Ha a 00 binárist kell átvinni akkor az első frekvenciát ha 01 binárist akkor a másodikat ha a 10-át akkor a harmadikat és ha 11-et akkor a negyediket használja. A DMR az itt felsorolt frekvenciákat használja +0,648 kHz, +1,944 kHz és a -0,648 kHz, -1,944 kHz mindig az adott csatorna középfrekvenciához kapcsolódóan.

DMR az amatőr rádiózásban

Az amatőr rádiózásban jelenleg két DMR hálózat van.
Az egyik a MOTOTRBO technikát használja a gyártója a Motorola a másik technika pedig a Hytera.
Mindkét hálózat a DMR rendszert használja így a készülékek a Motorola és a Hytera készülékek mindkét hálózaton üzemelnek. A hálózatok csak a GPS-adatok, SMS-ek, hálózati csatolók és ezek protokoljainak adatcseréjében különböznek, amelyek átjátszókhoz köthetők. A két hálózat összekapcsolása technikailag lehetséges lenne de gyártó oldalról komoly jogi problémákat generálna. Így a két hálózat egymástól elkülönített vagyis csak akkor tudunk kommunikálni egymással ha azonos DMR hálózatra vagyunk bejelentkezve.

A fordító kiegészítése a jelenlegi magyarországi helyzethez

Magyarországon jelenleg a Hytera DMR UHF (70 cm) hálózat üzemel egy átjátszóval Dobogókőn és egy relé állomással Budapesten a Rege utcában. Az átjátszó a relé állomással interneten keresztül össze van kötve. A DMR átjátszó informácói a http://www.ha2to.hu átjátszók oldalán megtalálhatóak. A szomszédos Ausztriában pl. MOTOTRBO technikát használó DMR hálózat terjedt el.

(Az ismertető eredeti szerzője DK7LST fordítást HG7KS készítette a szerző hozzájárulásával)

Válasz küldése