Arduino

Moderátor: ha5clf

RXABO
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2017.02.16. 18:09

Re: Arduino

Hozzászólás Szerző: RXABO » 2017.03.02. 10:09

ESP 8266

A fenti kis modul meglephet bárkit, vigyázni mégsem kell vele, a meglepetés kellemes.
Egy kameramozgató kocsi vezérlését csináltam, amikor felmerült a megrendelő részéről,
hogy "wifi"-n szeretne telemetria adatokat kapni az eszközből.
Kiválasztottam a legolcsóbb , azonnal beszerezhető modult, valahol 1K Ft körüli áron.
A vásárlás előtt csak annyit olvastam el róla, ami a feladathot szükséges volt, sima AT+
parancsokkal lehet kliensként és accespointként használni, wpa2-t támogat, a teljes tcp/ip
stack meg van valósitva benne, ssl-t támogat.
A meglepetés akkor jött, amikor kiderült, ez a kis modul magában "többet tud", mint az eszköz, amihez vásároltam.
Az órajele alapból 80! MHz, ami 160 MHz-ig növelhető, az eszköz az arduino 1.6.2 verziójával egy sima ftdi interfészen át programozható. a nagyjából 3 cm2 méretű modulon ki van alakítva a 2.4 GHz -es antenna, ami szintén jól vizsgázott.

https://nurdspace.nl/ESP8266#Translated_datasheet

Ha valaki ki akarja próbálni, egy darabot tudok adni belőle.

Erik

Avatar
ha5clf
Klubtag
Klubtag
Hozzászólások: 391
Csatlakozott: 2014.12.31. 16:01
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Arduino

Hozzászólás Szerző: ha5clf » 2017.02.28. 21:27

Az Si570-al nincs tapasztalatom. Az ad9850-essel egy kitbol epitettem meg a VFO-t, csak az arduino nano programjat dobtam ki, es irtam meg a sajat programom. Ez persze semmit sem valtoztat a kimeno jel tisztasagan, en csak a vezerlest irtam at. Ez egy direct-conversion vevohoz keszult, de ugy dontottem, nem eleg szelektiv es erzekeny a vevo, igy leallitottam a projektet. Oszciloszkoppal, vagy spectrum analyser-ral, nem lattam a jelet, igy sokat nem tudok rola mondani, de a QST-bol probaltam megepiteni a leirt TCVR-t. Bizonyara mukodott volna. Egyenlore marad a fiokban a project, nincs tul sok idom vele foglalkozni. Mas aramkorokben is lattam mar ezt a VFO megoldast, nem hiszem, hogy nem problema.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ha5clf 2017.05.05. 09:14-kor.
73 - Istvan/ha5clf

RXABO
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2017.02.16. 18:09

Re: Arduino

Hozzászólás Szerző: RXABO » 2017.02.28. 21:14

Egy apróságon töröm a fejem, kicsit OFFTopic is, meg nem is.

Szeretnék egy VFO-t.

A 9850 dds-sel kapcsolatban "spúr" ügyileg nem vagyok teljesen elégedett, én azt hiszem sejtem miért.
Van itthon egy Si-570 a fiókomban pár éve, ha sikerül ráforrasztanom egy dip-8 foglalatra, akkor abból lesz a VFO-m talán.
A 9850-hez lehetne csinálni egy pll-t, a hurokszűrőjének az időállandóját kellően nagyra véve egy csomó nemkívánatos zavar eltüntethető a kimenőjelből. Kérdés, hogy tudok-e elég jó pll-t csinálni hozzá?
A si-570 négyszögjelet ad, tehát ehhez is kell egy kimeneti áramkör, hogy VFO-ként használgható legyen.

Van valakinek tapasztalata a "nagy dilemmában" közületek? Si570 - ad9850 ?
Úgy láttam, te simán használod VFO-ként a 9850-es modult. Mi a tapasztalatod vele?


erik

RXABO
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2017.02.16. 18:09

Re: Arduino

Hozzászólás Szerző: RXABO » 2017.02.28. 20:59

...ja, és ne szabadkozz a fogalmazásért, teljesen érthető vagy így! A téma magyartalan, nem te!

Erik

RXABO
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2017.02.16. 18:09

Re: Arduino

Hozzászólás Szerző: RXABO » 2017.02.28. 20:57

... Köszönöm, kipróbálom. Extern-nel még nem próbáltam. Hálás vagyok a segítségedért.
A program egyébként úgy hülyeség (játék) , ahogy van, 4-600 Hz a legkeskenyebb szövegsáv , ami olvasható.
Azt hiszem a következő verzióban máshogy csinálom, simán hangfrekit állítok elő egy AVR-rel, vagy ardu-val, meg egy "létra" DA-val. Sokkal olvashatóbbat lehetne csinálni úgy, szerintem 400Hz-en belülre lehetne kerülni az olvashatósággal.

Mégegyszer köszi:

Erik

Avatar
ha5clf
Klubtag
Klubtag
Hozzászólások: 391
Csatlakozott: 2014.12.31. 16:01
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Arduino

Hozzászólás Szerző: ha5clf » 2017.02.28. 20:21

Szia,
A legegyszerubb megoldas, ha a "const uint8_t PROGMEM chargen [ 4096 ] { ..... };"-t atteszed egy masik scetch-be es nyitsz egy uj tab-ot. Tehat az egyik tab a mar meglevo spiddscbmchar2, es ez melle nyitsz egy masikat, amibe bemasolod az irdatlan hosszu constanst. Az eredeti schetch-be pedig ezt irod be:

extern const uint8_t PROGMEM chargen;

Igy, amikor a compiler dolgozik az egyik fileon, akkor nem ad hibauzenetet, hogy ismeretlen nem definialt "chargen" van a programban, mert az "extern" directive jelzi a compilernek, hogy az egy masik fileban van. Amikor a compiler majd compile-olja a masik file-t (nevezd chargen-nek, barmi lehet persze), akkor a linker ossze-linkeli es egy objekt filet keszit belole. Elnezest ezert a magyartalan fogalmazasert, de ezt en magyarul nem tudom leirni.

En altalaban tobb schetchre bontok egy nagyobb programot az olvashatosag es konnyu kezeles miatt. Sot, foleg ha egy schetch-et mashol is tudok hasznalni.

Nekem is volt bajom a #include-al, de ugyanugy nyitok egy masik schetchet, amit "header file"-nak szeretnek hasznalni, de be kell mennem a file lokaciojahoz es atirni a filet, hogy ".h"-val vegzodjon. Igy a #include megtalalja, es ott van helyben. Persze "" koze kell tenni a header file nevet.

Remelem ez segit. Szolj ha meg vannak vele gondok.
73 - Istvan/ha5clf

RXABO
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2017.02.16. 18:09

Re: Arduino

Hozzászólás Szerző: RXABO » 2017.02.28. 19:28


RXABO
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2017.02.16. 18:09

Re: Arduino

Hozzászólás Szerző: RXABO » 2017.02.28. 19:10

Szia!

Köszönöm! A forráskódot bárhová tudom küldeni, ide is másolhatom, csak nagyon sok sor lett a CG rom miatt.
A probléma csak annyi, hoogy include #include 'cgrom' előírás nem tudni hol keresi a hivatkozott fájlt. A fájl nem lelhető - hibaüzenet jön a fordításkor. Normális c fordító esetén eddig mindig mindenhol működött, szerintem csak az arduino IDE exotikus ennyire. Szivesen vacakolnék még a programmal, lenne mit rendbetenni mégg benne, de fájdalmas a sokezer sor az elején... :(
Megoszthatom veled a g-drive-om ról a kódot, vagy valahová feltöltsem?

Szabó Erik (E)

Avatar
ha5clf
Klubtag
Klubtag
Hozzászólások: 391
Csatlakozott: 2014.12.31. 16:01
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Arduino

Hozzászólás Szerző: ha5clf » 2017.02.26. 20:57

Kedves E, vagy RXABO?

Ha valahol elerhetove tenned a forraskodot, szivesen megneznem, hogy mit is probalsz elerni. Igy nem teljesen vilagos szamomra a kerdes. Ha a forraskodba betetted, amit betettel, azt beteheted #include-al is, vagy egy auxilary .c koddal. Minden esetre latni kellene a forraskodot.
73 - Istvan/ha5clf

RXABO
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2017.02.16. 18:09

Re: Arduino

Hozzászólás Szerző: RXABO » 2017.02.16. 18:25

Sziasztok!

Látom kisérletezgettek az UNO-val meg AD8950 dds modulokkal. Én is elővettem most pár ilyen apróságot,
csináltam egy UNO meg egy 9850 felhasználásával egy progit , amivel irni lehet a waterfall diagramra.
A c64-es karakterromját használom benne, de sajnos az arduino rendszer nem engedi meg, hogy a forráskódba
nyers szöveget illesszek az #include direktívával, így a forráskódom elején van egy bazi 4096 soros definíció, ami
hát nem tul okos dolog. A CG romot egy "uint8_t [4096]" tömbben szállásoltam el, ami csak a PROGMEM-be fér bele.
Nem tudja valaki, hogyan tudnám kitenni külső fájlba a ROM-ot? Hogyan lehet sima szövegként include-olni valamit, mint a gcc-ben?



E.

Válasz küldése