Ez nem a SOTA felszerelesem. Arra terveztem, hogy ha megyek egy utra valahova, vakacio vagy uzleti ut, akkor csak igy ahogy van, bedobom a taskaba es kesz a 7-10-14 MHz-es QRP berendezes. Minden benne van ami kell.
Az osszsulya 1.11 kg doboz nelkul, ami 590 g-ot ad meg hozza. A celom az volt, hogy konnyu es praktikus legyen. Andrassal ugy sem erdemes versenyezni, mert ha egy kilo allat lesz az en berendezesem, akkor o fel kilot csinal legkozelebb, es aztan a karorajaba szereli az egeszet es akkor meg pisloghatok .
Masodik alkalommal voltam a HB-1B tcvr-emmel SOTA-zni, persze nem ezt a tunert vagy antennat vittem magammal, arra meg van a SOTA felszereles, nehezebb, de vannak hozza rogzito stb. kellekek (fahoz kikotni, stb).
Igertem, hogy irok a HB-1B tcvr tapasztalataimrol. Tvabbra is jo SOTA keszuleknek tartom. Relative olcso, $300 alatt vettem meg a nyaron Chicago-ban. 5W a specifikacio, bar en 6 felettit mertem, tokeletesen eleg egy SOTA aktivalashoz. Ha ezt a tcvr-t szemelitek ki magatoknak, okvetlenul csak azt vegyetek meg ami az SWR merot is tartalmazza (ezt a software hatarozza meg, de utolag nem upgrade-elheto). A beepitett LiPo is nagyon hasznos, konnyu, toltot adnak hozza, es boven eleg egy aktivalashoz.
Az erzekenyseg szinten eleg a SOTA-hoz, ahogy ezt mar mondtam, ugyis csak azt az allomast csinaljuk meg, amit hallunk, nem DX vadaszat a cel.
Viszont egyenlore meg nem tudom mi okozta a mult aktivalaskor, de egy frekvenciaban kozeli eros allomas annyira "pumpalta" a vevot, hogy nagyon megnehezitette a vetelt. Feri, ha7hf 30m-en en 40m-en aktivaltam. Megfigyeltem, nem O okozta ezt a problemat. Akkor is jelentkezett, amikor O nem volt adasban. Ovaron aktivaltunk, nagyon kozel nem lehetett senki geografiailag, 740m magasan volt, tehat egyenlore ez azt jelenti, hogy a bemeneti egyseg savszelessege szelesnek tunik. Errol meg majd irok tobbet, ahogy tovabb kiserletezem vele.
HB-1B, de mennyi a teljesitmenye?
Moderátor:ha5clf
73 - Istvan/ha5clf
Re: HB-1B, de mennyi a teljesitmenye?
Egyenlore csak annyit tudok a hb-1b tapasztalataimbol atadni, hogy sikeresen aktivaltam ket hegyet, ez nem sok, de eleg ahhoz, hogy azt mondjam mukodik:
- Konnyu es keves helyet foglal a hatizsakban
- Egyszeru a kezelhetosege
- Teljesitmeny eppen eleg rovidhulamu qso-khoz
- A beepitett akku eleg egy aktivalashoz
- Szelektivitasa es erzekenysege nem er fel az FT-857D DSP-s vevojevel
- SOTA alkalmaval eleg megcsinalni azt amit hallok, nem DX vadaszatrol van szo
73 - Istvan/ha5clf
Re: HB-1B, de mennyi a teljesitmenye?
A HB-1B lesz az új SOTA szabvány?
Most már hármótoknál olvasom (5CLF István, 5DSA András, 7HF Feri), hogy ez a készülék bekerült a gyűjteménybe.
A használatról, tapasztalatokról, hiányosságokról előyről/hátrányról is írhatnátok ezt-azt, hogy az ilyen outsiderek, mint pl én is, kicsit tudjuk súlyozni a "must have" listánkon szereplő rigeket.
Tudom, vannak tesztek, értékelések, áradozások, lehúzások a neten róla, de azok közül lehet több fizetett review, rólatok viszont "véletlenül" tudom, hogy nem álltok anyagi érdekeltségben a youkits-szel.
Nameg hasonló felhasználásban nyúzzátok, mint amit én is tervezek, szóval funkcióra szabott vélemények lennének, az biztos.
Go SOTA, Go!
Most már hármótoknál olvasom (5CLF István, 5DSA András, 7HF Feri), hogy ez a készülék bekerült a gyűjteménybe.
A használatról, tapasztalatokról, hiányosságokról előyről/hátrányról is írhatnátok ezt-azt, hogy az ilyen outsiderek, mint pl én is, kicsit tudjuk súlyozni a "must have" listánkon szereplő rigeket.
Tudom, vannak tesztek, értékelések, áradozások, lehúzások a neten róla, de azok közül lehet több fizetett review, rólatok viszont "véletlenül" tudom, hogy nem álltok anyagi érdekeltségben a youkits-szel.
Nameg hasonló felhasználásban nyúzzátok, mint amit én is tervezek, szóval funkcióra szabott vélemények lennének, az biztos.
Go SOTA, Go!
HA5DON István
HB-1B, de mennyi a teljesitmenye?
Optimalizalom a sulytomeget amit SOTA alkalmattan cipelnem kell. Eddig atlagban 12 kg sulyt vittem a hatamon, de megprobalom sokkal alacsonyabbra csokkenteni a kozeljovoben. Beszereztem egy HB-1B TCVRt es teszteltem a QTH-mban. Az MFJ-971 tuner SWR metere 1.5 Wattot mert kimeno teljesitmenykent, majd megprobaltam egy masik SWR meterrel is merni, az pedig 6 Wattot mutatott. Ugy dontottem, megmerem sajat ezkozokkel. Keszitettem egy szondat a http://sota.freeforums.org/post130.html#p130 leiras szerint. Majd megmertem a feszultseget a dummy loadon es ebbol kiszamitottam a teljesitmenyt.
Vagyis a mert adatok a kovetkezok:
Dummy load, R = 49.2 Ohms
Mert feszultseg, V(csucs) = 24.7 V
Majd johet a szamitas:
V(rms) = 0.707 * V(csucs) = 0.707 * 24.7 = 17.47 V
P(pep) = V(rms) ^ 2 / R = 17.47 ^ 2 / 49.2 = 6.2 W
Tehat a HB-1B nalam a 40 m-es savban 6.2 Wattot mutat. Ez eppen eleg lesz SOTA aktivalasokhoz.
Vagyis a mert adatok a kovetkezok:
Dummy load, R = 49.2 Ohms
Mert feszultseg, V(csucs) = 24.7 V
Majd johet a szamitas:
V(rms) = 0.707 * V(csucs) = 0.707 * 24.7 = 17.47 V
P(pep) = V(rms) ^ 2 / R = 17.47 ^ 2 / 49.2 = 6.2 W
Tehat a HB-1B nalam a 40 m-es savban 6.2 Wattot mutat. Ez eppen eleg lesz SOTA aktivalasokhoz.
73 - Istvan/ha5clf