Nehéz helyzetek & túlélés, navigációs informaciók
Moderátor:ha5clf
Az égtájak meghatározására nekem is eszembe jutott egy módszer, még a suliból:
1. Bökj le egy botot a földbe olyan területen, ahova odasüt a nap.
2. A bot árnyékának végét jelöld meg (pl. egy kaviccsal, vagy egy leszúrt ágdarabbal)
3. várj 15 percet, és megint jelöld meg azt a pontot, ahol most jár a bot árnyékának vége.
A 2 jelöléseden átmenő egyenes jó közelítéssel a kelet-nyugati irányt adja meg. (az első jelölés a nyugat, a második kelet)
A módszer a sarkkörök közelében már nagyon pontatlan, kb a 60. szélességi fokig lehet alkalmazni az egyenlítőtől északra/délre.
1. Bökj le egy botot a földbe olyan területen, ahova odasüt a nap.
2. A bot árnyékának végét jelöld meg (pl. egy kaviccsal, vagy egy leszúrt ágdarabbal)
3. várj 15 percet, és megint jelöld meg azt a pontot, ahol most jár a bot árnyékának vége.
A 2 jelöléseden átmenő egyenes jó közelítéssel a kelet-nyugati irányt adja meg. (az első jelölés a nyugat, a második kelet)
A módszer a sarkkörök közelében már nagyon pontatlan, kb a 60. szélességi fokig lehet alkalmazni az egyenlítőtől északra/délre.
HA5DON István
Re: Nehéz helyzetek & túlélés, navigációs informaciók
Elméletileg nem az arányosság miatt. Vitatható tudom, de régen logarléccel tervezték az épületeket, vagy még azzal se, ha érted mire gondolok.HA7LC írta:Ha ez szögfüggvénnyel kapcsolatos, márpedig azzal, akkor a karod hossza is befolyásolja a becslés, valamint az ujjaid vastagsága. Ez az átok geometria!
.... .- ..... -.. ... .-
Andras, en nem csak itt nem hasznalok ekezetet, de file nevekben aztan tuti, hogy soha. Az mar teljesen hujeseg (igen tudom 'ly', de igy is ertheto) lenne, hisz ott a rendszerrel kommunikalunk es neki minek az ekezet az erthetoseghez?!
73 - Istvan/ha5clf
Ezek nem precisios foldmeresi muszerek, de amikor ilyenek nincsenek keznel, jol jon az akar pontatlan informacio is. Amikor olyan ido van mint ma (teljesen borult, 8/8-okta) akkor gozunk sincs merre van eszak, del, stb akkor jol jonnek az ilyen nem nepi hagyomanyok, de a katonasag altal is hasznalt mukodo megolodasok.
Az igaz, hogy a rovid kezu vastag ujju pigminel nem fog olyan jol mukodni a naplemente meghatarozasa, de itt atlag emberre gondoltak. A pigmi majd komenzalja magat az atlag emberhez
Peldaul, mi van ha digitalis oram van es nincsenek mutatok. Hat a digitalis oram megmutatja az idot, rajzolok egy kort, bejelolom a mutatokat es maris meg tudom hatarozni az egtajakat.
Ezeket most olvasom egy navigacios manualban, amit David Whalley irt, aki tobb mint 1000 hegyi mentesben vett reszt, sot reszt vett a Lockerbie katasztrofaban is, es mindenfele magasrangu elismerese, kituntetese van ezekben az eletmento munkakban. Egyszer jo lenne elmenni egy ilyen tanfolyamra, persze kint a szabadban...
Az igaz, hogy a rovid kezu vastag ujju pigminel nem fog olyan jol mukodni a naplemente meghatarozasa, de itt atlag emberre gondoltak. A pigmi majd komenzalja magat az atlag emberhez
Peldaul, mi van ha digitalis oram van es nincsenek mutatok. Hat a digitalis oram megmutatja az idot, rajzolok egy kort, bejelolom a mutatokat es maris meg tudom hatarozni az egtajakat.
Ezeket most olvasom egy navigacios manualban, amit David Whalley irt, aki tobb mint 1000 hegyi mentesben vett reszt, sot reszt vett a Lockerbie katasztrofaban is, es mindenfele magasrangu elismerese, kituntetese van ezekben az eletmento munkakban. Egyszer jo lenne elmenni egy ilyen tanfolyamra, persze kint a szabadban...
73 - Istvan/ha5clf
Ha ez szögfüggvénnyel kapcsolatos, márpedig azzal, akkor a karod hossza is befolyásolja a becslés, valamint az ujjaid vastagsága. Ez az átok geometria!
Az ékezet miatt, de nálad ez fura:D
.... .- ..... -.. ... .-
A nap telen az eszaki felteken alacsonyabbra kuszik fel es innen gyorsabban is bukik a latohatar moge. De a szabaly ugyanugy ervenyes, az utolso ket oraban, tehat delelott 11-kor ez meg nem ervenyes.
Probaltam egy magyarazo kepet feltenni ide, de nem sikerult. Neha valoban nem mukodik, a kep beszuras. Azt hittem, hogy a merettol fugg, de nem igaz. Most 300 kbyte meretu kepet nem tudtam betuzni.
Probaltam egy magyarazo kepet feltenni ide, de nem sikerult. Neha valoban nem mukodik, a kep beszuras. Azt hittem, hogy a merettol fugg, de nem igaz. Most 300 kbyte meretu kepet nem tudtam betuzni.
73 - Istvan/ha5clf
Oké csak hogy mivel a föld tengelye és a nap nem egyforma szöget zár be télen és nyáron így ez nem stimmel minden évszakban! Nem így van?
.... .- ..... -.. ... .-
Félünk, hogy nem lesz elég időnk lejutni a hegyről még mielőtt besötédedik. Én a SOTA tervbe mindig megjegyzem az aznapi nap-nyugtát, hogy megfelelően fel tudjunk készülni. De mi van ha nincs ilyen tervünk (elázott, elfujta a szél - nono nem szemetelünk a hegyen). Megközelítőleg meg tudjuk állapítani, kb nem több mint két órával a naplemente előtt. Nézd meg a következő képet:
Minden újra számítsatok 15 percet. Tehát ha a Nap és a láthatár közt 6 újat számolsz, akkor a Nap 1 óra 30 perc mulva a lathatár mögé bukik.73 - Istvan/ha5clf
Néha jól jönne megmérni egy szöget, pld. az azimut egy bizonyos irányban ismert, de nincs iranytűnk amivel bemérnénk. Ha van egy karóránk akkor van szögmérőnk is:
73 - Istvan/ha5clf