Ezt felejtsd el. Teljesen más alapokra kell a yagi építést helyezni. Ez egy szlovák típus, az utolsó 3-at elhoztam HA5BFN-től. Már nem gyártják. Egy HA7HF Ferié, egy HA5BC Balázsé, egy pedig az enyém lett. 9 elemes 3,5 méter hosszú szörny. Majd megdumáljuk szóba, akár rádión.
ha5dsa wrote: Addig, ha kell használd az enyémet! Elvégre ez egy klub:D
Köszönöm szépen a felajánlást, szerintem az akku kérdést megoldom.
István által ajánlott oldalon most akciós ez a típus, esélyes, hogy rendelek egyet, és mégsem én leszek a LiFePo úttörő http://shop.lindinger.at/product_info.p ... id=9702648
Ellenben erről a brutál yagidról szeretnék kérni némi infót, mert építeni szeretnék egyet:
Eléggé gyárinak tűnik. Egy márkát/típust tudnál írni róla? Utánakeresnék a méretezésnek
Andras ihletesere en is konnyitettem a diodas feszultseg ejto keszulekemen. Ez most mar 600g helyett 167g. Ennyivel tobb "trail-mix"-et vihetek magammal. Kulonben nem jol latszik a kepen, de van rajta hutoborda is, es szerintem mivel a diodak parhuzamosan vannak kapcsolva, igy 20A-ig birja az iramot. Tehat "full power".
A kapcsolo "digitalis":
00 --- 3 dioda sorban
01 --- 2 dioda sorban
10 --- 1 dioda sorban
11 --- 0 atvezet direktben
Ujra megemlitem mi is ez, azok szamara akik meg nem talalkoztak ezzel a temaval korabbrol"
Az FT-857D, FT-897D, es talan mas berendezesek 13.8V tapot igenyelnek, amit a gyarto +/- 15% toleranciaval hataroz meg. Ez 11.7V es 15.8V tapfeszt jelent, amin belul a keszulek megfeleloen mukodik. Ha ennel magasabb feszultseggel probalkozunk, akkor a keszulek nem kapcsol be. Milyen jo! Amikor vettem egy 14.8V nominalis feszultsegu LiPO-t azt tapasztaltam, hogy teljes toltesnel 16.8V-ot ad. Kezdtem tanulmanyozni az Internen, hogy mas hogy kezeli ezt a problemat. Talaltam egy leirast, mar nem emlekszem a hivojelre, aki szinten ilyen LiPO-t hasznalt es nem kapcsolt be a keszuleke SOTA kiszallaskor. Ez eleg ciki. Eloszor a homersekletre gondolt, majd hosszas probalgatas utan rajott, hogy a feszultseget kell csokkenteni 15.8V ala. Hat ezek a kutyuk amiket itt megjelenitunk, ezt segitik elo.
Sziasztok, akkor mar en is felteszem mit hasznalok mar tobb mint egy eve, es 20W egy-ket ora forgalmazas utan sem merul le. Tehat nem cipelek folosleges sulyt, 534g @5000mAh, 14.8V.
Köszi a tanácsokat, tippeket mindkettőtöknek.
Töltőből van egy Imax B6 klónom, az ismeri a LiPo, LiIon, LiFe. típusokat.
A cellákat természetesen nem egyenként vinném a hegyre, hanem akkupakkot kell előtte építeni belőlük, kivezetni a balancert és a main-t, és strapabíróan becsomagolni.
Nekem sincs kedvem véletlen leejtés és esetleges robbanás után kárfelmérni, elsősegélynyújtással tölteni az időt, ha nem muszáj.
A fogyasztás, amit István említett, az viszont közbeszólhat a méretben, mert egyelőre csak FM-ben, URH-n tudnék dolgozni, az meg nem túl energiatakarékos, ahogy írta is.
A beszerzési lehetőségeket felkutatom a LiFe ügyben, de valami helyi forrás lenne jó, mert legutóbb, mikor akkut rendeltem Kínából, hajóval hozták 3 hónap alatt, a 2014-es légiszállítási törvényre hivatkozva...
Schnitt wrote:Nézegettem az akkufajtákat, és ráakadtam a LiFePO4 típusra.
Ennek 3,2 V a névleges feszültsége, és 3,65V a töltési végfeszültsége.
Négy cella sorbakötve 14,6V, amit talán még tolerál a rádió, és nem kellene feszültséget ejteni.
Egy 10Ah-s cella 15,4$.
Folyamatos kisütési áram: 2C.
Van valakinek tapasztalata ezzel, érdemes vele foglalkozni?
Én támogatom, hogy beszerezz egy ilyet, mert még nincs tapasztalatunk róla. A HG7WAV Viktort kéne megkérdezni, talán ő tud róla nyilatkozni. Az ő mottója az, hogy ha már felcipeli az energiát a hegyre szereti is felhasználni nem csak eldisszipálni.
Jó mottó, és nagyon igaz. Sokan nem is tudják milyen nehéz egy csatlakozót összedugni bizonyos helyzetekben.
Más: Én nem a cellák összekötözésére gondoltam. Egy "natúr" akku, ha véletlenül rálépsz vagy leesik és egy apró faág vagy kőszilánk közben megszúrja, akkor robbanhat! Inkább robbanni fog!