SOTA 2017

Moderator: ha5clf

Post Reply
ha5clf
Klubtag
Klubtag

Re: SOTA 2017

Post by ha5clf »

Bevallom, mostanaban 2018 es 2019-ben nagyon ritkan jutok el sota-zni. De szeretnem ujra beinditani, nem a pontszerzes miatt, hanem az elmeny amit egy hegyre valo feljutas, a muszaki felkeszultseg, es egy pile-up generalasa ad. Nem tudom mikor jutok el ujra, de remelhetoleg nem szakad meg ennek a sota sorozatnak az itten valo publikalasa. Termeszetesen ha mas teszi kozhirre itt az elmenyeit, nagyon szivesen varjuk.
73 - Istvan/ha5clf
ha5clf
Klubtag
Klubtag

Post by ha5clf »

Prédikálószék - december 21, 2017:

Zoli 5CQZ szervezésében, Mihály 7SZA, és én nekivágtunk SOTA-zni a Prédikálószékre. Prédikálószék 640m magas hegy a Pilisben, vagy talán inkább domb, ahová kb 370m magasról indultunk. Végig terepjáróval járható úton gyalogoltunk, csak az utolsó egy-két kilométerben értünk kimondottan turista útra. Mivel fagyos volt a talaj, nem zavart a keréknyom a gyalogúton. Melegebb időben, kátyús, víztócsás útvonalon nagyon kellemetlen járni. Valamikor Dömösről mentem fel a hegyre, ami sokkal megterhelőbb, bóklászni a sziklák közt, télen még ráadásul csúszik is a jéges talaj. Ezúttal viszont Szentlászló felől mentünk fel, lankás egyáltalan nem megterhelő úton.
Úton felfelé. Zoli 5CQZ és István 5CLF.
Úton felfelé. Zoli 5CQZ és István 5CLF.
Hideg volt, dér lepett el mindent. Hónak nem sok nyomát láttuk. Itt ott kisütött a nap is. +2C és-2C közt változott a hőmérséklet, ahogy a nap ki-be kandikált a szürke felhők mögül. Szélcsend honolt az egész tájon. Meglepett, mennyire kellemes idő várt bennünket, pedig reggel az időkép -5C-kal ijesztegetett. Jéger alsó, kesztyű, sí-maszk, mindennel készültem. Végül is felmenet a kabátra nem is volt szükség, a hatizsákon pihent.
Megérkeztünk. Utoljára két éve jártam itt. Akkor még nem volt kilátó.
Megérkeztünk. Utoljára két éve jártam itt. Akkor még nem volt kilátó.
Annak ellenére, hogy a völgyet köd takarta, mégis lenyűgöző kép tárult elénk. A Duna felett úszött a köd takaró.
WP_20171220_11_53_02_Panorama.jpg
Mihály a kilátó felső emeletéről, 2m-en aktivált. Én a 40m-es sávot választottam megszokás szerint. Zoli pedig a 30m-es sávon, lentről a kilátótól nem messze rádiózott, majd kesőbb a 40m-t is kipróbalta. Örültem a kilátó magas szerkezetének, ami megkönnyíti egy antenna felszerelését. A kilátó harmadik szintjéről rádióztam egy végén táplált antennával, amit a másik végén egy fához rögzítettem. Ha akár egy kis enyhe szellő fújdogált volna, bizony meglehetetlenítette volna a kényelmesen padokkal ellátott kilátó harmadik szintjéről való aktiválást.
Zoli aktivál, Mihály figyeli.
Zoli aktivál, Mihály figyeli.
Lassan a nap sem bukkant elő többet, -2C felé zuhant a hőmérő mutatója. Mi is összepakoltunk, majd elindultunk. Úton lefelé arról beszéltünk, milyen gyér volt a terjedés. Megfigyeltem már több aktiválás alkalmával, hogy a 40m és a 30m sáv terjedése dél körül leromlik. Mi pont akkor aktiváltunk. Zoli viccessen megjegyezte, nem a terjedés romlik, hanem az ellenállomások rádiósai mennek ebédelni.

Egy kis statisztika a végére: 15880 lépés és 12.6km után elbucsúztunk és jóérzéssel hazaindultunk.

Itt van túra útvanala, kb 4.5 km:
km007.jpg
73 - Istvan/ha5clf
ha5clf
Klubtag
Klubtag

Post by ha5clf »

Szervusz Andras,

A KX2-es mellett sajnos nem en ulok, hanem Feri ha7hf. A kis szurke doboz pedig egy lipo-t tartalmaz. En tovabbra is a HB-1B keszuleket hasznalom, de szandekozom egy KX2-vel gyarapodni az ev vegere. 5W sokszor kevesnek bizonyul es eltaposnak, foleg ha valamilyen contest van. Ferivel egyut jarjuk a hegyeket, es en 40m, o pedig 30m-en aktival. A 30m elonyosebb a "contest-telenseg" miatt. Itt mindig csendes a sav, en viszont szeretem a 40m-t. Meg van a varazsa. Pld., hogy HA allomast is elkapok neha rajta.
73 - Istvan/ha5clf
ha4aa
Klubtag
Klubtag

Post by ha4aa »

Kedves István!

Gratulálok ehhez a téli aktiválásodhoz és a KX2-es rádiódhoz! Úgy-e jól látom a képen? Mi az a nagyobb doboz a szuper kis rádió mellett? Megszoktad a KX2 kezelését?

73! de HA4AA András
ha5clf
Klubtag
Klubtag

SOTA 2017: Irott-Ko - Jan27

Post by ha5clf »

Csak kepekben:
Attachments
Irottko_14.jpg
Irottko_08.jpg
Irottko_07.jpg
73 - Istvan/ha5clf
ha4aa
Klubtag
Klubtag

Post by ha4aa »

Kedves István!

Ez a Dobogókő tetszik, mert közel van, és ahogy írod nem egy nehéz SOTA csúcs. A -15 fok viszont még így is kemény lehetett. Gratulálok!

73! de HA4AA András
ha5clf
Klubtag
Klubtag

SOTA 2017

Post by ha5clf »

Kezdodik egy uj ev uj SOTA elmenyekkel.

Januar 7-en sikerult elkezdeni a SOTA evet egy konyebb Dobogoko-i aktivalassal. Konyebb, mert autoval fel lehet menni, es csak egy vagy ketszaz m-t kell gyalogolni. Azt is a parkolo es kisse jobbra a kilatotol egy lepukkadt epulet moge, elsetalva retes es meleg tea arusok mellett. Az epulet mogott egy padon telepitheto az aktivalashoz szukseges cok-mok. Itt aktivaltam 40m-en, de nagyon gyorsan abba is hagytam, mert -15C volt a homerseklet. 6 QSO utan mar pakoltam is, es nemsokara mar a retes mellett egy forro teat iszogattam.

Dobogoko talan a teli aktivalasok legkonyebb es megis sok pontot ado hegyek (inkabb dombok) egyike. Itt 6 pont szerezheto, es a december 15-tol marcius 15-ig ervenyes plusz 3 bonusz ponttal oszesen 9 pontot lehet szerezni. Ezzel megtortem az eddig csak egyszer aktivalt hegyek sorozatat, ez az elso hegy, amit mar a multban meglatogattam ebbol a celbol.

A kovetkezokben a tervem Matra es Kekes, ott telen 26 pontot szerezhetunk, nem sokkal nehezebb korulmenyek kozt. A gyalogtura resze szinte semmi, csak a telepites, aktivalas, es a lebontas vesz idot igenybe. Tehat valoszinu egy nap mindketto aktivalhato.

Ide viszont mar nem szeretnek egyedul menni. Sokkal erdekesebb tarsasaggal. Ha valakit erdekel, egyenlore csak tervnel tartok. Tarts velem.
73 - Istvan/ha5clf
Post Reply