Aramellatas a QTH reszere, akar kitelepuleshez is...

Moderátor: ha5clf

Avatar
hg5cut
Hozzászólások: 295
Csatlakozott: 2014.12.26. 21:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Aramellatas a QTH reszere, akar kitelepuleshez is...

Hozzászólás Szerző: hg5cut » 2015.12.07. 10:46

Mobilos kitelepüléseimhez még régen vagy 20 éve építettem ezt a viszonylag egyszerű elosztót. A betáp kábel végén 2 krokodil csipesz van amivel lehet az autóakkumulátorra csatlakozni. A kisautomata mint "főkapcsoló" jó szolgálatot tesz zárlat esetén és amikor fordítva csatlakozok az akksira. Van benne egy dióda a kisautomata után és lép működésbe ha valami nem stimmel. Nekem eddig minden igényemet kielégítette bár én sem vagyok nagy kitelepülő.
PC072254.JPG
I(con hg5icon ex hg5cut a Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub Alapító Elnöke

Avatar
ha5clf
Klubtag
Klubtag
Hozzászólások: 391
Csatlakozott: 2014.12.31. 16:01
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Aramellatas a QTH reszere, akar kitelepuleshez is...

Hozzászólás Szerző: ha5clf » 2015.09.05. 19:12

Elkészült a QTH áramellátó szerkezete, hívjuk csak "power-szekér"-nek. Egy 65 amperórás univerzális deep-cycle akku és a hozzátartozó elektonika látható a képeken. Az elektonika biztosítja az akku töltését használat közben is, megakadályozza az akku alámerülését és egyben védi a fogyasztókat a túlfeszültségtől. Ha a hálózat kiesik, automatikusan kapcsol az elektronika az akkura, és ezt úgy történik, hogy akár adás közben is kapcsolhat, a fogyasztó nem érzékeli a változást. Majd ha a hállózat visszajön, továb tölti az akkut és táplálja a QTH-t. A feszültséget egy beépített mérőeszközzel ellenőrizhetjük. Az áramot pedig egy 10-elemből álló LED kijelzővel ellenőrizhetjük a tápegység előlapján. A tápegység 30 Ampert tud szolgáltatni, bár az elektonika akár 40 Ampert is bír kezelni.

Jöjjenek a képek: (megtekinthető a http://rksz.freeforums.org/aramellatas- ... c-t60.html oldalon).

Az elosztó, a felső eszköz két 25 Amper, egy 10 Amper, és egy 5 Amperes csatlakozót tartalmaz biztosítékokkal együtt. Az 5 Amperos csatlakozót éppen a voltmérő használja. Ezenfelül van két USB connektor is a modern ezközök tápjaként.

A "power-szekér" elosztó és védőáramkör eszközei közelebről.

Majd a hátulján látható a tápegység és a töltő vezérlő egység.

A töltő vezérlő egység kozelebről.

Bár a szerkezet kerekeken tolható, kiszálláskor a második emeletről való szállítása nem lesz könnyű. Eddig kiszálláskor az inverteres alternátorral minden gond nélkül egyenesen tápláltam a rádiót, de egy komolyabb esemény keretein belül hasznosabb a "power-szekér" bevetése is. Így ha szükséges az alternátor leállítása, minden gond nélkül megtehető.

Most már sokkal jobban érzem magam a bőrömben mint Rádióamatőr Készenléti Szervezeti tag, elvégre egy áramkimaradás nem fog megakadályozni abban, hogy forgalmazzak a QTH-mról.
73 - Istvan/ha5clf

Válasz küldése