SOTA 2015

Moderator: ha5clf

ha5clf
Klubtag
Klubtag

Re: SOTA 2015

Post by ha5clf »

Itt van egy jo cikk a "doublet" antennarol - http://www.ai4ji.com/Projects/antennas/doublet.htm
73 - Istvan/ha5clf
ha5dsa
Ipari alpintechnika szakosztályvezető

Post by ha5dsa »

Annak csak akkor lenne értelme, ha 80m en dolgoznánk, viszon 40 m en áramminumumot kapnánk a maximum helyett, csak kitolnánk magunkkal. Szerintem tökéletes a 20 m, az elmegy 80 on és 40en tökéletes.

Elkészült a csúzli is felrakom a sota eszközök témába.
.... .- ..... -.. ... .-
ha5clf
Klubtag
Klubtag

Post by ha5clf »

Rendben, a datum valtozas regisztralva.

Majd kuldom a pontos tervet a jovo het elejen. Viszont egy dolgot megemlitenek. A doublet antennahoz nem viszem a hosszabbitast, ha te is ugy gondolod nem szukseges. A doublet egy 20m hosszu dipol ami 40m-en tokeletes es a fenti frekvenciakat is ki fogjuk tudni hangolni ha kell.

Ha vinnem a hosszabbitasokat, akkor 40m lenne az ossz hossza a dipolusnak. Ezen is ki lehetne hangolni a 40m-t, de minek. Mit szollsz?
73 - Istvan/ha5clf
ha5dsa

Post by ha5dsa »

Akkor javítva az időpont 2015. Február 6. péntek Papod. HA5HF, HA5CLF, HA5DSA.
.... .- ..... -.. ... .-
ha5clf
Klubtag
Klubtag

Post by ha5clf »

Kiserleteztem az APRS-el. Manualisan rosszul tettem be a longitude/latitude koordinakat es amikor rakerestem a hivojelemre, Saudi Arabiaban talaltam magam. Majd helyesbitettem a koordinakat, akkor meg azt mondta tul gyorsan valtozik a helyzetem. Hat igen, 2 perc kulonbseggel Saudi Arabia es Magyarorszagon megjelenni nem semmi. Minden esetre most mukodik a kutyu.

A kis gumi antenna viszont nem eleg, hogy 1W-al elerjem a kornyek digipeater-jeit. Most egy J-Pole antenaval mukodik, viszont ha megyek SOTA-zni nem hiszem, hogy eleg lesz a gumi antenna es 1W.
a.jpg
Eleg gyorsan hazajottem :lol:
73 - Istvan/ha5clf
ha5clf
Klubtag
Klubtag

Post by ha5clf »

Rendben! En is fogom tesztelni az APRS-t, sot majd szollok es kiprobalhatjuk, hogy tudunk e egymasnak uzenetet kuldeni, nem csak publikus uzenetet feltenni. Valoszinu egy APRS a SOTA utra eleg lesz, es ugy nez ki a tied mukodik. Minden esetre szeretnem rendbe pofozni az enyemet is.

Akit erdekel, itt nezheto meg az APRS aktivitas: http://aprs.fi/#!lat=47.50000&lng=19.08330 (ra lehet keresni hivojelek szerint is). Ez pedig ha5dsa aktivitasa.
a.jpg
73 - Istvan/ha5clf
ha5dsa

Post by ha5dsa »

Ok beírtam a naptárba. Most rendelt nekem akkupack-ot, őrt, meg töltőt HG7WAV Viktor, köszönet érte! Átalakító van, mert a 897-nél is ez a helyzet. A völgynek külön örülök, lehet majd ott nem:D

És most viszek Hetvenmegát!
.... .- ..... -.. ... .-
ha5clf
Klubtag
Klubtag

Post by ha5clf »

Megegyszer gratulalok Andras! Egybol megeloztel 24 SOTA aktivalot. :D

A januar 31 hetvegen elfoglalt leszek, de februar 7-en mar mehetunk. Szerintem ha megosszuk a sulyt, akkor belefer egy kis haromlabu osszecsukhato szek is az eppen aktivalo szamara. Itt nem lesz hol elbujni az eso elol. Talan ha hozod a muanyag foliat, en hozok sator colopoket, konnyen megoldjuk a berendezesek viztol valo megovasat. Ha jo az ido akkor nem lesz gond. Nagy-Som Hegyet kipipaltam egyenlore, csak 440m magas, (ket Nagy-Som Hegy van az orszagban ez nem az amit kerestem), igy marad a Papod, ami hasonlo nehezsegu mind Gerecse. Sot, lehet, hogy razosabb a fel-le menet miatt.
a.jpg
a.jpg (27.26 KiB) Viewed 12232 times
Atprogramoztam az FT-857 3 memoriajat, hogy ezuttal ne makrancoskodjon. Mivel vizszintes dipolt viszunk 450 Ohmos letraval, viszek egy autotunert is, es mehetunk mas FRQ-kon is ez alkalommal. Ne feledjed elhozni a kezi kulcsodat. A csatlakozo vege egy egyszeru 3.5mm stereo-audio dugo. A kozepso er es a kopeny kell.

Nekem meg kell keszitenem egy 4:1 balunt, mert nem szeretnem a manualis MFJ-971-est vinni, amit eddig hasznaltam ehhez az antennahoz.
73 - Istvan/ha5clf
ha5dsa

Post by ha5dsa »

Nekem mindegy, én bármit bevállalok, csak tudjam, mert akkor felrakjuk előre. Az aprs-t összeállítottam ma fogom tesztelni. Csúzlit is viszünk. Felraktam a qso-kat.
.... .- ..... -.. ... .-
ha5clf
Klubtag
Klubtag

Post by ha5clf »

Kovetkezo SOTA lehetoseg: Nagy-Som Hegy vagy Papod. Mindketto Dunantul, Veszprem kozeleben van. Mivel mindket hegy (jo dombocska) 600m felett van szinten extra pontnak szamit.

Ez alkalommal nem viszunk teleszkopos antenna arbocot, hanem igenybe vesszuk Andras a dobo tehetseged, vagy parittya tudasod, ugyanis mind ket helyen magas fak vannak es tisztas is van. Vihetunk akar egy 450 Ohmos letra taplalt dipolust.
a.jpg
Csak referencia kedveert: 34dB=S9, 22dB=S7, es 10dB=S5. Nem rosz egy darab drottol, aminek az egyik vege a foldon volt es 5W kimenoteljesitmenyel 40m-en. Van egy 48dB-is, S9++ duborogtunk...

Az antenna pontosan az amit mar leirtam es illusztraltam a "Konstruktor" oldalon (vegen taplalt rezonans felhullamu antenna).

Ha legkozelebb a letra antennat visszuk, akkor szerintem duborogni fogunk "evropaban" Foleg, ha nem felejtem el a teljesitmenyt a szokasos 20W-ra emelni. Ez a LiPo elem miat lett igy kitalalva. 20W az 5000mAh akkuval kb. 2 es fel orat bir, ami boven eleg.
73 - Istvan/ha5clf
Post Reply